"Boldog az a csokoládé, amely miután a nők mosolyán át bejárta a világot, szájban olvadva, élvezetes csókban leli halálát."
(Anthelme Brillat-Savarin)
Egy kocka csokoládé, amit hagyunk szétolvadni nyelvünkön majd egy korty hozzá passzoló bor… Nem is kell több, hiszen olyan kulináris élményt ad, hogy garantáltan csukott szemmel fogjuk élvezni a pillanatot.
Szakmai körökben vitatott, bár egyre elfogadottabb és elterjedtebb a csokoládé és a bor együtt kóstolása. Van, aki szerint a csokoládé megváltoztatja a bor karakterét, pedig ha jól választunk, épp az ellenkezője történik: kiemeli azokat az ízeket, amelyeket a bor rejteget.
Bor és csokoládé. Hogyan párosítsunk?
Amikor elkezdtem komolyabban foglalkozni a borokkal és a kóstolási technikákkal, megtanultam egy olyan alapvető szempontot, amivel a kezdők is könnyebben boldogulhatnak, ha az a kérdés merül fel bennünk: mit mivel? Mindenki számára mankó lehet, ha odafigyel a színekre. A bor színének árnyalata, beszéljünk akár vörösborról vagy fehérborról számos dolgot elárul íz és illataromáiról. Ha egy fehérbor zöldes árnyalatokat mutat, jogosan gondolhatunk zöldalmára vagy akár lime-ra, és minél élénkebb egy vörösbor színe annál inkább fellelhetőek benne a friss, piros bogyós gyümölcsök. Azt már biztosan mindenki hallotta vagy olvasta, hogy a vörös húsokhoz vörösbort ajánlanak, míg a csirkéhez általában fehérbort.
Nincs ez másképp a csokoládénál sem. A bor színének intenzitása segít a párosításban. Étcsokoládéhoz válasszunk robosztus, érett, intenzív aromájú vörösborokat, mint a Merlot, a Cabernet Sauvignon, a Malbec, vagy a Zinfandel.
Tejcsokoládékhoz egy könnyedebb Pinot Noir, vagy egy közepesebb testű Merlot méltó partner lehet, de akár egy Rajnai Rizlinget is el tudok képzelni a fehérbor kedvelőinek. Egy eperrel megszórt tejcsokoládé érzéki társának, romantikus estékhez, pezsgőt vagy habzó bort javasolnék. Engem levenne a lábamról!
A kép a Csokoládia Facebook oldaláról származik.
Fehér csokoládéhoz pedig lekerülhet a spájz polcairól egy szép aszú, vagy Sherry. Minél édesebb a csokoládé, annál édesebb bort kíván. Ha a bort keserűnek érzed a csokoládéval való találkozás után, akkor a csokoládé túl édes hozzá. A töltött bonbonok vagy csokoládék szerelmeseinek arra kell figyelniük, hogy a töltelék ízeihez társítsuk a bor aromáit.
Amennyiben érdekel, hol tudnátok kísérletezni, ajánlom a Vinowonka nevű helyet, amely kimondottan erre specializálódott. Ha finom kézműves csokoládét szeretnétek egy otthoni kóstoláshoz, mindenképpen keressétek Szántó Tibor csokoládécsodáit vagy a Csokoládia termékeit.
Ez a most kibontakozó gasztronómiai élmény sok felfedeznivalót rejt magában. Ha vannak tapasztalataitok, ötleteik, élményeitek, írjátok meg nekem!